Zoek
Filters
Close

Sporttape Aanbrengen

Instructievideo's voor het aanbrengen van sporttape

 

Kinesiology taping  is de verzamelnaam voor het tapen met elastische medicinale tape. Het doel van medical tapen is het verminderen van lichamelijke klachten en blessures. Tevens is de tape preventief te gebruiken om blessures te voorkomen.

Just Tape It instructievideo’s laten u zien op welke wijze u kinesiotape het beste kunt aanbrengen. U kunt daarbij kiezen uit de lichaamsdelen waar zich de problemen voordoen.

Het door middel van tape behandelen van een lichamelijke klacht wordt normaliter gedaan door een (fysio)therapeut. Overleg om die reden altijd van tevoren met uw behandelaar naar de mogelijkheden.

 

Been:

 

 

 

Voet:

 

 

Arm:

 

 

 

Schouder/Rug:

  

  

Veelgestelde vragen

 

Hoe werkt kinesiotape?

De tape heeft dezelfde dikte en rekbaarheid als de huid, waardoor de tape zich goed aanpast aan de eigenschappen van de huid. De tape heeft effect op de onderhuidse structuren en beïnvloedt diverse systemen in het lichaam die van invloed zijn op het lichaamseigen herstelproces .

Waarvoor wordt kinesiotape gebruikt?

De tape van Just Tape It is inzetbaar voor het behandelen van uiteenlopende blessures en klachten.
Het zorgt voor een sneller herstel van een blessure of kan het herstel na een operatie positief beïnvloeden. De medical tape kan tevens preventief worden gebruikt tijdens het sporten om bijvoorbeeld enkelverzwikking of klachten door overbelasting te voorkomen.
 
Kinesiotape biedt ondersteuning en goede resultaten bij:

 • Rugklachten;
 • Knieklachten;
 • Schouderklachten;
 • Enkelinstabiliteit;
 • Hielspoor;
 • Menstruatieklachten;
 • Kneuzingen;
 • Houdingscorrecties.

Welke tapetechnieken kunnen worden toegepast met Medical Taping?

Voor elke klacht moet een andere tapetechniek worden gebruikt. De tape is rekbaar en bij iedere toepassing is verschillende rek gewenst. In het algemeen kunt u het beste het te tapen lichaamsdeel in gerekte positie brengen om daarna de tape aan te leggen zonder, of met geadviseerde rek.

De volgende technieken worden veelvuldig gebruikt:

 • Spiertechnieken om een gebied te ontspannen of om een spier te activeren;
 • Ligamenttechnieken worden toegepast voor het stabiliseren van gewrichten of voor het behandelen van pijnpunten;
 • Lymfetechnieken voor het afvoeren van vocht en afvalstoffen na een trauma, zoals het verzwikken van een enkel en verdraaien van een knie. 
  Hematomen (blauwe plekken) verdwijnen tevens sneller met lymfestroken.

Zitten er medicijnen in de tape?

Door de positieve, snelle resultaten en ervaringen na een tapebehandeling verwachten veel mensen dat er medicijnen in de tape zijn verwerkt, het tegendeel is waar. Er zijn geen medicijnen verwerkt in de tape.
De positieve effecten bereikt u door de specifieke eigenschappen van de tape te combineren met de juiste technieken. Het lichaamseigen herstelproces wordt gestimuleerd, waardoor resultaat al vaak direct merkbaar is binnen de eerste tapebehandeling.
Daarbij moet opgemerkt worden dat problemen door blessures c.q. klachten niet weggenomen kunnen worden maar, doordat u pijnvrij kunt tapen, het bewegen makkelijker gaat (natuurlijk) waardoor een sneller herstel bevorderd wordt.

Kan ik douchen en/of zwemmen met de tape van Just Tape It ™?

Kinesiotape van Just Tape It ™ is water-resistant. Douchen, zwemmen of baden vormt geen probleem. Het katoen in de tape neemt wel wat water op. Wij adviseren om na het douchen of zwemmen de tape voorzichtig droog te deppen.
Föhnen of andere warmtebronnen gebruiken om de tape te drogen raden we sterk af, dit kan huidreacties veroorzaken.

Moet ik de huid schoonmaken voor het tapen?

De tape hecht niet goed op huid waarop vette producten, zoals crèmes of massageolie zijn gebruikt. Ook het gebruik van crèmespoeling kan de kleefkracht van de tape bij een schouder- of nekapplicaties verminderen. Zorg daarom voor een schone en ontvette huid voordat u gaat tapen.
Om de huid schoon en vetvrij te maken als voorbereiding op het aanbrengen van de tape, kunt u onze PreTaping spray gebruiken.

Is het mogelijk om over beharing te plakken?

De kinesiology tape van Just Tape It ™ moet rechtstreeks op de huid hechten voor een goed resultaat, bij teveel beharing ligt de tape op het haar. De tape heeft hierdoor minder effect en kan gaan irriteren. Wij adviseren de beharing met een trimmer (niet met een scheermes) te verwijderen, zodat er geen wondjes kunnen ontstaan.

Tapen over een beschadigde huid, is dat mogelijk?

De kinesiology tape van Just Tape It ™ is niet steriel en kunt u om die reden niet toepassen op een beschadigde huid. U kunt wel om een wond heen tapen om wondgenezing te bevorderen.
Om kinesiology tape te kunnen gebruiken, moet de huid voldoende belastbaar zijn. Dit betekent dat bij het tapen van littekens de wond gesloten en de huid in goede conditie moet zijn.

Is de kinesiology tape van Just Tape It ™ hypoallergeen?

De tape is gemaakt van hypoallergeen materiaal. Wij gebruiken hoogwaardig katoen waar we latexvrije, elastische vezels doorheen vlechten. De lijmlaag is van 100% acryl en wordt ook door mensen met een pleisterallergie doorgaans goed verdragen. Doordat we de lijmlaag in een patroon aanbrengen, wordt de huid niet afgesloten. De tape laat lichaamseigen vocht door.
Toch komen er in de praktijk soms wel huidirritaties voor. 
Dit kan ontstaan door:

 • Techniekfouten, de tape met teveel rek aanbrengen, of tapen over huidplooien;
 • Medicijngebruik, zoals bloedverdunners;
 • Het verkeerd verwijderen van de tape;
 • Een overreactie van het lichaam: soms lijkt er huidirritatie te ontstaan, maar de rode verkleuring van de huid is het effect van normaliseren van de doorbloeding.

In alle gevallen geldt: verwijder direct de tape indien deze niet goed aanvoelt!

Hoe kan ik de tape het best verwijderen?

De kinesiology tape van Just Tape It ™  verwijdert u rustig en zorgvuldig, zodat huidirritaties of huidbeschadiging voorkomen wordt. Het verwijderen kan op verschillende manieren.

 • Bij een goed belastbare huid: de huid met de hand fixeren en de tape stukje voor stukje met de haargroeirichting mee verwijderen. Plaats de fixerende hand steeds vlak achter de tape. Hoewel de lijmlaag niet in water oplosbaar is, vinden veel mensen het prettig de tape onder de douche te verwijderen.
 • Bij een meer kwetsbare huid of bij kinderen: de tape inwrijven met (baby)olie en de olie goed laten intrekken, hierdoor laat de tape gemakkelijk los.
 • Een ander handig hulpmiddel is Sterilium. Even laten intrekken zodat de lijmlaag de kans krijgt om op te lossen, vervolgens de tape rustig verwijderen.
 • Normaal gesproken levert het verwijderen van de tape geen enkel probleem op. De tape laat zich makkelijk verwijderen. Mochten er toch lijmresten op de huid achterblijven, kan deze met warm water en zeep schoongemaakt worden.

Kan ik de tape zelf aanbrengen?

Voor een positief resultaat is het noodzakelijk om voldoende kennis te hebben van het te behandelen probleem én van de juiste tapetechnieken.
Verkeerd gebruik kan een averechts effect hebben of zelfs een nieuw probleem creëren. Wij bevelen aan om pas na een grondige uitleg en goede instructies van een therapeut met voldoende tape ervaring, zelf te gaan tapen. Bekijk tevens onze instructievideo’s. Hierin leggen we stap voor stap de beste tapetechnieken uit. 
Neem bij twijfel of klachten altijd contact op met een deskundige (para)medicus.

Hoe lang kan ik de tape dragen?

De kinesiology tape van Just Tape It ™ kan blijven zitten zolang het hecht, maar zal echter op enig moment loslaten. Gemiddeld blijft een tape 3 à 7 dagen zitten. Tape op de hand of voet laat meestal iets sneller los. Door ‘s nachts met een kous te slapen, hecht de tape zich op een voet langer.
Om de hechting van de tape te bevorderen, is het aan te raden om, na het aanbrengen, de tape  warm te wrijven. De tape neemt de temperatuur aan van de huid en hecht na ongeveer een half uur optimaal. 
Kleedt u zich De na het tapen voorzichtig aan, zodat de uiteinden van de tape niet loslaten.

Tip: wrijf de tape na het aanbrengen in met talkpoeder. Het talkpoeder hecht zich aan de randen van de tape, waardoor de tape niet blijft plakken aan de kleding.

 

Categorieën